BLOG

APAKAH SERVIS MOVER?

Servis Rembau movers

Sebelum saya menjelaskan servis mover ni. Apakah yang dimaksudkan dengan perkataan Mover ni? Maksud Mover dari segi bahasa menurut tr-ex.me ialah Penggerak. Manakala, Dari segi istilah ialah Sebuah syarikat atau kumpulan yang menawarkan servis memindahkan barang daripada 1 lokasi ke 1 lokasi yang lain.

Servis Mover

Di Malaysia, ada beratus – ratus syarikat Mover yang menawarkan pelbagai pakej dan servis. Antara pakej dan servis yang utama adalah:

 • Pindah rumah
 • Pindah pejabat
 • Air freight
 • Sea freight
 • Pindah kereta
 • Pindah piano
 • Pindah peti keselamatan

Servis yang saya senaraikan di atas bergantung kepada jenis pengangkutan yang Mover gunakan seperti lori, kapal terbang dan kapal laut. Setiap servis yang Mover tawarkan mempunyai pakej harga yang berbeza – beza.

Servis Pindah Rumah/Pejabat

Servis ini yang biasa ditawarkan kerana mempunyai permintaan yang tinggi di Malaysia. Persaingan antara syarikat Mover adalah daripada segi tawaran servis yang berbaloi & berpatutan kepada pelanggan.

Tetapi anda yang membaca jangan risau, kami daripada Rembau Movers sangat memahami kehendak pelanggan kami. Kami menawarkan servis yang sangat berbaloi dan berpatutan berbanding syarikat Mover yang lain.

Antara pengangkutan yang sesuai untuk servis ini adalah:

 • Lori 1 tan

Lori 1 Tan Rembau Movers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lori 3 tan

Lori 3 Tan Rembau Movers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lori 5 tan

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lori 10 tan

Lori 10 tan

Servis Air & Sea Freight

Mover menawarkan servis ini untuk pemindahan barang menggunakan laluan udara & laut. Laluan udara menggunakan pengangkutan kapal terbang kargo. Manakala, Laluan laut menggunakan pengangkutan kapal laut kargo.

Apakah beza Air Freight & Sea Freight?

ada 2 perbezaan utama iaitu: dari segi kos dan masa.

Perkara

Air FreightSea Freight

Harga

Kos Tinggi, Per Kilo

Kos Rendah, Per Dimensi crate

MasaCepat

Lambat

 

Servis Pindah Kereta

Servis yang ditawarkan ini adalah servis yang kerap digunakan di Malaysia oleh pelanggan yang ingin memindahkan kereta mereka daripada Semenanjung ke Sabah/Sarawak atau sebaliknya. Selain itu, ada juga pengguna yang menggunakan servis ini di kawasan semenanjung sahaja. Contohnya, pengguna ingin memindahkan kereta daripada Perlis ke Johor.

Semenanjung ke Sabah/Sarawak atau sebaliknya

Servis ini menggunakan Kapal Roro untuk proses memindahkan kereta. Rujuk gambar di bawah.

Kapal Roro
Kapal Roro

Dalam lingkungan Negeri Semenanjung

Servis ini menggunakan Towing Lorry atau Vehicle Carrier untuk memindahkan kereta dari 1 Negeri ke 1 negeri yang lain. Sebagai contoh, memindahkan kereta daripada Perlis ke Johor. Rujuk gambar di bawah.

Towing Lorry
Towing Lorry

Servis Pindah Piano

Servis ini menggunakan antara Lori 3 tan atau 5 tan atau 10 tan, bergantung kepada saiz piano dan juga kapasiti pemindahan jika ada barang- barang yang lain. Pemindahan piano perlu dilakukan dengan teliti dan berhati-hati kerana alat muzik ini sangat fragile.

Wrapping Piano
Wrapping Piano

Servis Pindah Peti Keselamatan

Servis ini banyak digunakan oleh pejabat. Peti keselamatan perlu dialihkan dengan berhati-hati. walaupun ianya peti keselamatan, tetap menjadi keutamaan untuk menjaga fungsi yang lain.

peti keselamatan
Proses pindah peti keselamatan

 

Sekian! itu sahaja perkongsian daripada saya.

Sekiranya anda mencari Mover yang berkualiti, anda boleh hubungi kami. Kami menawarkan servis yang sangat membantu anda dan berbaloi.

Boleh hubungi kami di nombor ini (tekan link) –> 012-6805965

Kalau anda ingin tahu berkenaan mover dan logistic. boleh komen dibawah.

terima kasih daun keladi!

Related Posts

You Might Be Interested

Read more topics about the industry.